top of page
Anchor 1
Gedicht

Laat je inspireren!

 

Mindfulness is down to earth. Juist belangrijk is met beide benen op de grond staan een aandacht voor wat nu op dit moment aanwezig is. Wil je eens een oefening proberen kijk dan bij aanbod online. Mindfulness is gebaseerd op eeuwenoude traditie uit het boeddhisme. Lees meer over mindfulness

Verdieping met een sessie, retraite, app of mooi boek

 

Is een dag stilte of mindfulness training voor jou niet genoeg? Hiervoor bied ikzelf de Mindfulness verdieping. Dit is een mogelijkheid om in een groep te blijven oefenen en de kennis en ervaring te verdiepen. Daarnaast verblijf ik al jaren één weekend per jaar een (stilte)weekend in de St. Willibrordsabdij in Doetinchem. Naast een vrijblijvend programma kun je heerlijk in de bossen wandelen. Maar je kunt ook de diensten bijwonen in de kapel bij de monniken. Meer info: www.eenweekendstilte.nl 

Ook heb ik meerdere retraites gedaan. Het programma geeft nog meer verdieping. Dit kan qua periode korter of langer. Een aanrader is een retraite onder begeleiding van Doshin Houtman https://www.inzichtenbevrijding.nl/ Dit is een Vipassana retraite. Een vast programma en niet lezen, schrijven, etc. Kortom heel anders. Ooit verplichte retraite vorm vanuit de opleiding, maar ik doe dit nu ook heel graag. Omdat het echt verdieping aan het met aandacht leven voor mezelf en anderen geeft. Doshin staat extra stil bij het rust vinden in je lichaam/houding en de informele beoefening. Ook hier is een weekend mogelijk. Op https://www.simsara.nl/ nog anderen. Een overzicht van retraites vind je op Simsara

 

Yoga of heerlijk buiten in de natuur wandelen geeft mij ook rust en inzicht. 

Populaire apps zijn Insight timer, Pause en HeadSpace. Ga vooral ervaren welke app jou goed bevalt. De apps zijn ook heel fijn om te blijven oefenen na de training. Daarnaast zijn veel podcasts te beluisteren als je dat fijn vindt. Mooie voorbeelden zijn Jon Kabat-Zinn en Tara Brach.

 

Omdat ik zelf ook verdieping vind in het lezen van mooie boeken en gedichten, verzorg ik elk kwartaal het Blijst Magazine. Geen PR voor Blijst, maar echt mooie teksten, oefeningen en inspiratie om even stil te staan bij jezelf. Daarnaast schrijf ik ook geregeld een blog. Zie hieronder een aantal voorbeelden.

 

Tot slot zijn veel boeken geschreven die je meer leren of inspiratie geven over mindfulness en mediteren. Een paar voorbeelden die mij raakten:

Van de grondlegger van mindfulness: Jon Kabat-Zinn - Gezond leven met mindfulness

Echt in het moment leren zijn: Eckhart Tolle - De kracht van het NU

Goed uitgelegd vanuit zen: Rients Ritskes - Leer denken wat je wilt denken en Leer voelen wat je wilt voelen

Google variant: Chade-Meng Tan - Search inside yourself

Hoe breng je mindfulness naar bedrijven: Rasmus Hougaard - Voorsprong door focus

Lekker praktisch: Wouter de Jong - Mindgym sportschoopl voor je geest

Mooie teksten: Haemin Sunim - Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt en Shunmyo Masuno - Zen & de kunst van eenvoudig leven

Mooie meditaties: Megan Don - Gevallen in de armen van God en Miguel Ruiz - Tolteekse meditaties

En dan nog een paar mooie boeken met raakvlakken met mindfulness:

De alchemist - Paulo Coelho

Vind je ikigai - Francess Miralles en Hėctor García

Leven en werken in het ritme van de seizoenen - Jaap Voigt en Hapé Smeele

Elke dag leer ik meer! Mocht je tips hebben op bovenstaand, dan hoor ik het graag. 

Mindfulness en kinderen

 

Soms krijg ik de vraag hoe ik mijn kinderen opvoed qua mindfulness. Toen ze heel klein waren, las ik of mijn man voor uit het boek de Wensster van Merneta Viegas. Ook een moment rust nemen, de bodyscan en de adem volgen lukt af en toe. Maar bij meer krijg ik vaak als reactie een diepe zucht ;) 

Wat de kinderen heel fijn vinden, is af en toe een massage. Ook daarbij richt je de aandacht op het lichaam en zal je kind niet gericht zijn op allerlei gedachtes. 

Nu ze ouder worden, merk ik de interesse groeien. Mooie apps (in engels) om eens te proberen zijn:

Stop, breathe and think - voor beginners met ook uitleg over de kwaliteiten van aandacht

Gratis in de Appstore en Google Play

 

Sitting still app - speciaal voor pubers door Eline Snel ontwikkeld

€ 3,99 in de Appstore en Google Play

Smiling mind - speciaal voor het hele gezin

Gratis in de Appstore en Google Play

App voorbeeld voor jongeren
App Stilzitten als een kikker
App Smiling Mind
Gedicht Zoals alle mensen
Stapel boeken mindfulness

" 2020 was voor mij om meerdere redenen een hectisch jaar. Daarom was ik op zoek naar meer rust in mijn hoofd én lijf. Het fenomeen 'mindfulness' kende ik wel, maar het kwam bij mij nog niet van de grond. Ik zocht iemand om een goede start mee te maken.

 

Online kwam ik uit op Henríëtte. We hebben samen 8 1-op-1 online sessies gehad - voor mij als jonge moeder ideaal! 's Avonds als de kleine sliep, kroop ik achter de laptop en nam Henriëtte mij mee. In kleine stapjes heeft Henriëtte mij kennis laten maken met de oefeningen en theorie waar mindfulness uit bestaat.

Wat heeft het mij opgeleverd? Meer in het moment zijn, met gerichte aandacht. Milder zijn voor mijzelf (én anderen :)). Ook de woorden 'vertrouwen en loslaten' neem ik mee. Ik pas de adem-pauzes vaak toe en neem voor het slapen in bed tijd voor een meditatie. Al met al ervaar ik meer rust en weet ik wat ik kan doen om me weer te herpakken. Daarom beveel ik het zeker aan: de online sessies leveren heel veel op en 1-op-1 is erg fijn voor de volle aandacht!"

Meer reviews

Reviews

" Henriëtte heeft in september een viertal workshops Mindfulness gegeven voor de mensen van onze afdeling binnen Rabobank. In totaal hebben 80 collega's een introductie gehad in Mindfulness en wat het voor je kan doen (zowel in een werkomgeving als in de privé omgeving).

 

Indrukwekkend om te zien dat collega's druk/hectisch binnen kwamen (volledig in de waan van de dag) en na afloop in alle rust (en zeer tevreden) vertrokken.

 

De feedback vanuit de collega's ten aanzien van de workshop en ten aanzien van Henriëtte als docent is alleen maar positief geweest. De workshops waren zeer leerzaam, met veel nuttige (en zeer makkelijk toepasbare) oefeningen. Ik beveel de workshop dan ook zeker aan."

Meer reviews

"Een Stiltedag wordt nog weleens gezien als een luxe, maar eigenlijk is het een pure noodzaak om die met enige regelmaat in te plannen. En dat doe ik dan ook graag bij Henriette.

 

Op een geweldige plek aan het strand waait mijn hoofd leeg en maak ik plaats voor nieuwe energie en verrassende inzichten en leuke, spannende ideeën. 

 

Afstand en stilte op een ongedwongen manier geleid door Henriette, die op haar bijzondere relaxte manier van zijn, je heel snel de waan van de dag doet vergeten en je brengt naar een ontspannen level. Een must do!"

Meer reviews

bottom of page